Ons zeezout

Het zeezout wat wij voor onze chips gebruiken is afkomstig uit de Middellandse zee. Het zout wordt op een eeuwenoude manier gewonnen rond het plaatsje Aigues-Mortes, gelegen tegen het immense natuurgebied de Camargue. Onder invloed van de natuurlijke en meest duurzame energiebronnen zon en wind verdampt het water in de ondiepe bassins en kan er na een jaar werken in september door de “saliniers” (de boeren van de kust) zout geoogst worden.

Hoeksche Chips logo transparant
kaart-zeezout-hoeksche-chips

De zoutbassins zijn een enorme verrijking voor de natuur, meer dan 193 plantensoorten, meer dan 750 flamingo’s en ruim 200 vogelsoorten vinden hier een ideale plek. De zoutbassins in en rond de Camargue vormen zo een eigen uniek ecosysteem die van grote waarde zijn voor talloze trekvogels.

zeezout-uitleg
  1. Zeewater stroomt vanaf maart de moerassen binnen en bevat dan 29 gram zout per liter zeewater.
  2. Van maart tot augustus stroomt het water door de verschillende bassins welke soms wel 300 hectare groot zijn, zo verdampt er al behoorlijk wat water.
  3. Door een systeem van kanaaltjes en sluisjes stroomt het zoute water naar ondiepe rechthoekige bassins.
  4. In deze ondiepe bassins ook wel ‘zouttafels’ genoemd, moet onder invloed van zon en wind het laatste water verdampen en het zout kristalliseren. Zo blijft er uiteindelijk een 10 cm dikke zoutlaag achter welke in september geoogst kan worden.

Van oktober tot en met februari kunnen de bassins weer schoon regenen door de herfstbuien en vind er onderhoud plaats aan de dijken en de zoutmoerassen. Vanaf maart begint het hele proces vervolgens weer opnieuw.

zoutbassin
zouttafel

Dagelijks vers op de boerderij gebakken